zoeken

Wedstrijd 'Boom je buurt' 

Bomen en hagen geven kleur aan je tuin. Een klimplant brengt leven in je straat. In groene buurten wonen blije mensen. Én dieren, want als alle tuinen samen één groot groen lint vormen, is dat goed voor de natuur. Maar ook voor het klimaat. Tijd dus om jouw straat of wijk (nog meer) in het groen te steken!
 
De provincie helpt jou. Met advies op maat van een tuinexpert. Wat moet je daarvoor doen?
1. Vorm met minstens vijf buren (op vijf verschillende adressen) een plantgroep.
2. Denk na over een datum waarop jullie samen de tuinexpert van de provincie kunnen ontvangen. Hou drie mogelijke momenten vrij in jullie agenda’s.
3. Schrijf jouw groep tussen 1 en 30 september in op www.vlaamsbrabant.be/boomjebuurt Geef de namen en adressen op van jezelf en al je medeplanters. Vul ook de drie data (tussen 1 oktober en 31 december 2018) in waarop jij de tuinexpert kan ontvangen.
4. Zorg dat je bij de eerste vijftien inschrijvers bent.
 
En daarna? Tussen 1 oktober 2018 en 31 maart 2019 organiseer je een plantdag. Voor plantgoed zorg je zelf. Neem foto’s, maak filmpjes, schrijf jouw verhaal neer en bezorg alles aan de provincie. Uit de inzendingen kiezen zij de boomjebuurtactie met de meeste aanplanten en medeplanters. Hoe origineler je het allemaal aanpakte, hoe meer kans je maakt om het tuinfeest ter waarde van 500 euro in de wacht te slepen.
 
De spelregels vind je op www.vlaamsbrabant.be/boomjebuurt.
Heb je een vraag of geraak je niet uit een tuinprobleem? Klop dan gerust aan bij het Provinciaal Steunpunt Tuinen: www.vlaamsbrabant.be/steunpunt-tuinen. Een team van experten staat klaar met handige tuintips én een antwoord op maat.
‘Leve de tuin. Volop genieten van jouw stukje groen’ is een campagne van de provincie Vlaams-Brabant. Meer weten? www.vlaamsbrabant.be/levedetuin
 
Sla je slag tijdens de samenaankoop ‘Behaag je tuin’
De regionale landschappen van Vlaams-Brabant organiseren een samenaankoop van inheems gemengde hagen, heggen, houtkanten en hoogstam(fruit)bomen voor tuinen. Bestel tussen 1 september en 31 oktober 2018 je plantgoed op www.behaagjetuin.be. Je bestelling haal je af op zaterdag 8 december op een verdeelpunt in je gemeente.

Behaag je tuin 

Voor de eerste keer organiseert Regionaal Landschap Zuid-Hageland een Fruitboom- en haagplantactie, samenaankoop ‘Behaag je tuin’, in onze streek. 
 
 
Het aanbod
Het aanbod bestaat uit inheemse soorten. Voor de hoogstamfruitbomen is er gekozen voor rassen specifiek voor onze streek.
  • Haagplantsoen (gemengde pakketten): Doornige haag, Doornloze haag, Bloesem- en bessenheg, Bijenheg, Houtkant, Vogelbosje, Bosrand
  • Hoogstamfruitbomen: Appel, peer, kers & kriek, pruim, perzik, okkernoot, kweepeer, mispel, moerbei
  • Hoogstamloofbomen
  • Wilgen: wilgenpoten, wilgentakken (voor wilgenhut)
  • Klimplant
Praktisch
Alle inwoners van Kortenaken kunnen deelnemen aan de samenaankoop.Bestel je plantgoed online via www.behaagjetuin.be (website online: 1 augustus 2018)
Bestellen: 1 september – 31 oktober 
Adviesmoment, woensdag 26 september. Tijdens het adviesmoment kunnen alle inwoners  terecht met al hun vragen over de bestelling. Dit is op afspraak.
Afhaalmoment: zaterdag 8 december ’18, 09u00 tot 12u00, Loods IGO, Steenbergstraat 44. 3380 Glabbeek
 

Inzameling roze zak aan huis 

Vanaf januari 2018 haalt EcoWerf elke 6 weken je zachte plastics (zakjes, blisters, plastic potjes, klein speelgoed …) aan huis op in de roze zak met EcoWerf-logo. Door de roze zak aan huis in te zamelen, willen de gemeente Kortenaken en EcoWerf de dienstverlening voor de inwoners verhogen.
 
Welke plastics mogen in de roze zak?
Alle 100% zuivere zachte plastics die geen plastic flessen en flacons zijn, zijn welkom.
 
Wat kan? 
Zakjes, draagtassen, blisters, (noppen)folies, kuipjes, vlootjes, (yoghurt)potjes, harde plastics kleiner dan een emmer van 10 liter, bloempotjes, plantentrays, speelgoed (zonder batterijen of elektronica) …
 
Wat kan niet?
Plastic flessen en flacons (pmd), verpakkingen van gevaarlijke stoffen (kga), piepschuim, (schuim)rubber, zwembandjes, zilverkleurige folies, pvc, touwen en netten …
 
De sorteerregels vind je op de afvalkalender van 2018 die eind december 2017 in de bus valt en op www.ecowerf.be.
 
Hoe bied ik mijn roze zak correct aan?
  • Respecteer de sorteerregels. 
  • Gebruik een roze zak ‘zachte plastics’ met het logo van EcoWerf.
  • Knoop de zak goed dicht en bied hem hanteerbaar aan.
  • Hang niets aan de buitenkant.
  • Plaats de zak goed zichtbaar tegen de straatkant, ten laatste om 07.00 uur ’s morgens.

​Roze zakken die niet correct gesorteerd zijn of verkeerd aangeboden worden, krijgen een weigeringssticker en worden niet meegenomen. Goed sorteren is een absolute voorwaarde voor recyclage. Samen zorgen we er zo voor dat je zachte plastics verwerkt worden tot nieuwe grondstoffen voor tuinmeubelen, bloembakken, compostbakken en -vaten, tuinafscheidingen …

Raadpleeg je afvalkalender voor de inzameldata of download de app Recycle! (voor iPhone en Android). Ook op het recyclagepark zal je in 2018 nog steeds terecht kunnen met de roze zak en met harde plastics. Voor de inzameling van de blauwe pmd-zak verandert er niets.
 

Eerste Hulp Bij Bacterievuur het EHBB-team 

Het EHBB-team is een initiatief van Regionaal Landschap Zuid Hageland (RLZH) vzw. Het heeft tot doel om advies en praktische ondersteuning te bieden bij infecties van bacterievuur (=perenvuur). 

Adviesverlening
Op onderstaande websites vind je al heel wat informatie over bacterievuur. 
•    www.vlaamsbrabant.be/bacterievuur
•    www.pcfruit.be/nl/ziekten-en-plagen/bacterievuur
•    www.rlzh.be/rlzh/projecten/landschap/bacterievuur

Heb je toch nog vragen voor uw specifieke situatie, in verband met bacterievuur, de waardplanten, beheermaatregelen, wat met snoeiafval, … ? Dan kan je contact opnemen met RLZH.
Verwijderen van een bacterievuur-infectie door EHBB-team
Indien je zelf niet over de mogelijkheden beschikt om bij een infectie de gewenste maatregelen op korte termijn kwalitatief uit te voeren, dan kan je hiervoor beroep doen op het EHBB-team. Een opgeleid team groenwerkers pakt de infectie aan, met de nodige kennis over snoei en ontsmetting. 
Het EHBB team werkt onder aansturing van RLZH en komt pas in actie na de formele vaststelling door het FAVV dat het om bacterievuur gaat. De eigenaar/beheerder geeft op vrijwillige basis de opdracht aan RLZH om deze werken uit te voeren. De afspraken worden in een beknopte overeenkomst vastgelegd. 
Het EHBB-team is actief in volgende gemeenten: Glabbeek, Kortenaken, Linter, Zoutleeuw, Boutersem, Tienen, Hoegaarden, Landen en Geetbets.
In 2017 worden deze werken uitgevoerd door De Winning, aan 17 euro per uur incl. BTW. Als werktijd wordt aangerekend: de effectief gepresteerde uren ter plaatse +de verplaatsingstijd. 
Het EHBB-team van RLZH kan ingezet worden met 50% subsidie. 
De opdrachtgever (eigenaar/beheerder) betaalt de overige 50%: 8,5 euro/uur incl. BTW.

Contact:
Regionaal Landschap Zuid-Hageland (RLZH) vzw
Schoolpad 43, 3300 Tienen (Pastorij Hakendover)
Tel 016/81.91.63
www.rlzh.be/rlzh/projecten/landschap/bacterievuur
bacterievuur@rlzh.be

Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval 

Via onderstaande link vind je het uitvoeringsplan voor huishoudelijk en gelijkaardig bedrijfsafval. Dit plan is het vervolg op twee uitvoeringsplannen: het plan ‘Milieuverantwoord beheer van huishoudelijke afvalstoffen’ en het plan ‘Gescheiden inzameling bedrijfsafval van kleine ondernemingen’. 

Vlaanderen zet met dit plan versterkt in op afvalpreventie, hergebruik en materiaalkringlopen. De doelstelling: zo weinig mogelijk restafval van gezinnen én bedrijven verbranden of storten. Tot slot pakt Vlaanderen met dit plan ook het zwerfvuil doortastend aan.

Meer info via deze link.

Mestactieplan 

In uitvoering van de Europese Nitraatrichtlijn heeft de Vlaamse overheid een mestactieprogramma (MAP 5) voor de periode 2015-2018 opgesteld.

​​​Het vijfde mestactieprogramma bevat maatregelen om de verontreiniging van water door nitraten en fosfaten uit agrarische bronnen te verminderen en verdere verontreiniging te voorkomen. Op woensdag 10 juni 2015 werd het voorstel van decreet dat uitvoering geeft aan het vijfde mestactieprogramma goedgekeurd in de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement.

Meer info vind je via deze link.

Zwerfkatten 

De gemeente Kortenaken zet zich op de meest efficiënte en diervriendelijke manier in om het aantal wilde zwerfkatten tot een minimum te beperken. Zij gaat hiervoor een overeenkomst aan met vzw Poezenpootjes Geetbets en vzw Dierenvrienden Sint-Truiden. De wilde zwerfkatten worden gevangen en gecastreerd of gesteriliseerd en nadien teruggebracht naar de plaats waar ze werden gevangen. De gemeente wil zo vermijden dat er nog meer wilde zwerfkatten worden geboren en het dierenleed dat hiermee gepaard gaat, tegengaan. Op termijn zal zo de wilde zwerfkattenpopulatie geleidelijk maar effectief verkleinen. Voor meer informatie: neem contact op met de Milieudienst: erwin.thomas@kortenaken.be - 011 58 62 64.

Milieutips 

Voor meer milieutips, neem een kijkje op de website van de provincie Vlaams-Brabant.

 Milieu

Erwin Thomas
 
Dorpsplein 35 
3470 Kortenaken
 
Tel  011 58 62 64
Fax 011 58 20 93
 
 Openingsuren
 
Ma - vrij: van 9 tot 12 uur
Ma: van 18 tot 20 uur
Woe: van 13 tot 16.30 uur